Dva dny gastronomických zážitků, po oba dny na cooking stage Zdeněk Pohlreich, vybrané místní podniky i extrémní catering, delikatesy oceněné „Oscarem“, vinařství, pivovary, bary, a hlavně pohodová atmosféra. To je v kostce Prima Fresh festival 2021. Prostě festival je zpět a svojí tour finišuje v Liberci 10. – 11. září.
„Nevzdali jsme to a věříme, že nás v tom nenecháte. Těšíme se na vás,“ vzkazuje všem pravidelným návštěvníkům festivalu jeho pořadatel Petr Jirásek a dodává: „Situace není pro nikoho z nás jednoduchá, festival je ale naše vášeň a děláme, co můžeme, aby si to všichni užili, skvěle si pochutnali a dobře se bavili. Děkujeme těm, kteří nám zachovali přízeň, a díky kterým letos budeme moci otevřít festivalové brány.“ Prima Fresh festival se přesunul z Pardubic do Liberce, kde otevře své brány na staronovém místě – v parku Budyšínská (pro místní známý jako park u bazénu) ve dnech 10. a 11. srpna.
Gastronomická cesta kolem světa
Rozmanité chutě a vůně exotiky, ale také voňavá pečená žebírka s BBQ omáčkou, šťavnaté kousky vepřového pastrami, kouřem ovoněné steaky přímo z grilu nebo křehké maso z mořských ryb a pochopitelně vyhlášené místní restaurace. To je jen malý výčet toho, co letos nabídne Prima Fresh festival.
Můžete vyzkoušet třeba krátkou zastávku na Kubě pod dohledem podniku Mácova kára, který má v nabídce Kubánský sendvič obsahující BBQ uzené vepřové ramínko, pálenou cibulovou marmeládu, kořeněné okurky, máslový sýr, fíkovou hořčici, BBQ omáčku, uzenou krkovici a kefírovou bagetu. A co třeba sushi z druhé strany polokoule? Žádný problém, podnik Detail Sushi bude servírovat sushi rolky v designové řase nebo třeba poké wakame. Na Sicílii se přenesete v podniku MG restaurant, ten má v nabídce Sicilské cannoli s citrusy a pistáciemi nebo carpaccio ze žlutoploutvého tuňáka s pečenými paprikami, chilli, koriandrem a wasabi.
Klasika nesmí chybět, proto je tu menu od Pivnice volt, kde si pochutnáte na bramborových lokších s trhanou kachnou, které doplní pyré z červeného zelí se smaženou cibulkou. Kus pořádného masa si dáte u Meat Art, tadyd se chystají pikantní hovězí líčka v briošce nebo vepřová porchetta a k tomu domácí focaciia. Pozor, tohle menu se bude připravovat přímo před očima strávníků na grilech Big Green Egg.
Kdo by měl masa pořád málo, ať se připraví na zvěřinové hody od Českomoravské myslivecké jednoty. Budou kančí řízečky s lehkým bramborovým salátem, steak z jelena nebo muflon na česneku. Specialitky má na jídelním lístku také pražský podnik Husí játra, jsou to třeba kachní prsa ala Rossini s pečenými Foie gras a lanýži. Z místních podniků se můžete těšit na Q Burger bar, Zámeckou konírnu, Restaurant Adria, Bistro – Kafé kytka a Mutanti dovezou foodtruck.
Kdo má na cestách rád extrémy, ten si také přijde na své. I tentokrát přijede Petr Ocknecht se svým hmyzím menu a Extrémní catering bude servírovat krokodýlí gaspáčo nebo bizoní tatarák a další až neuvěřitelné speciality.
„Pro návštěvníky to bude skutečně taková gastronomická cesta kolem světa, kde si budou moci užít všechny typické chutě a vůně,“ dodává Petr Jirásek.
Pohlreich bude každý den
Tváří festivalu je několik let Zdeněk Pohlreich, jehož skvělá kuchyně, vtipné poznámky a zábavné kuchařské show budou součástí programu Prima Fresh festivalu i v roce 2021, a to po oba festivalové dny na nové grilovací Big Green Egg Cooking stage. Seznam známých tváří doplní kuchař Pavel Sapík, kapitán českého nároďáku Honza Horký, odborník na přípravu hmyzu Petr Ocknecht, specialista na kávu Roberto Trevisan nebo šéfredaktorka časopisu Prima Fresh Klára Michalová. Milovníci sladkého zajásají, protože pozvání přijala autorka kuchařek a uznávaná cukrářka Iveta Fabešová.
Hybridní festival
Nová situace přinesla ale také nové příležitosti, letos bude uvedena novinka v podobě „hybridního festivalu“, který bude částečně v online formátu. „Milovníci dobrého jídla si budou moci objednat degustační menu vybraných restaurací, víno nebo pivo z pohodlí svého domova, nebo si vybrané menu nechat dovézt na piknikovou deku v parku. Tuto službu bude možné díky partnerovi festivalu Dáme Jídlo využít nejen během dvou dnů konání festivalu, ale i s přesahem týdne po jeho skončení. Aby fanouškové festivalu o nic nepřišli, nabídneme jim i live stream nejdůležitějších momentů festivalového programu,“ popisuje letošní novinku Petr Jirásek.
Delikatesy oceněné Oscarem
And the winner is…. Tak by mohlo znít ohlášení pro vybrané pochoutky nově nabízené na festivalu. Letos totiž budou moci návštěvníci v zóně s názvem Great Taste Awards ochutnat delikatesy, které získaly právě ocenění „Great Taste Awards“. Ceny uděluje britská organizace Guild of Fine Food, a ve světě potravin jsou srovnávány s filmovým Oscarem. Mezi oceněnými podniky jsou třeba Melememaso, Pražská čokoláda nebo My-Chilli. Nezapomnělo se ale ani na místní výrobce a podnikatele, své stánky zde budou mít držitelé titulu Regionální potravina Libereckého kraje.
Je libo kávu, pivo nebo víno?
Ti, kdo si nedokážou představit den bez šálku voňavé kávy, se budou moci těšit na širokou nabídku v Coffee zóně. Roberto Trevisan ve své Škole kávy naučí, jak kávu správně připravit, prozradí, jak důležité je pražení kávových zrnek a odhalí tajemství latté art. Pivaři najdou to nejlepší v Pivní zóně, kde budou vybrané minipivovary lákat k ochutnávce svých speciálů. Z místních pivovarů se můžete těšit na Pivovar Volt, Zámecký pivovar Frýdlant nebo Pivovar Kotouč. Z Plzně dorazí Raven, ten se zaměřuje na svrchně kvašená piva zahraničních stylů.
Říká se, že ve víně je pravda, a pravda je taková, že přijedou vinaři z Moravy. Prima Fresh festival je totiž jednou z akcí, kterou podporuje Vinařský fond. Vinaře najdou hosté festivalu ve Vinařské zóně, kde budou probíhat řízené degustace, na které je potřeba v předprodeji rezervovat místo na webu Prima Fresh festivalu.
Kdo raději místo vína něco tvrdšího, přijde si na své v barové a chillout zóně. Pojízdný PICNIC PUNX trailer bar namíchá výběrové koktejly a u stánku MARTINI Fiero & Tonic se bude mixovat Martini.
Pořadatelé myslí i na ekologii a maximálně omezují používání jednorázových plastů, proto sklenice a příbory s sebou.
Festivalovou atmosféru bude po oba dny dotvářet hudební program na hlavním pódiu, kde si návštěvníci v kombinaci se skvělým jídlem a pitím vychutnají to nejlepší z tradice soulu, jazzu a pop music v podání uskupení Hermès Karel & HK Dancers.
Jdeme s dobou, zavádíme platbu čipem
„Nebudete u sebe muset mít hotovost, hledat drobné a při tom udržet talířek s jídlem a drink v jedné ruce. Zavádíme nový způsob placení čipem. Stačí k tomu náramek s čipem, který přiložíte k zařízení u prodejce. Veškerou útratu pak přehledně uvidíte ve svém mobilu,“ shrnuje výhody nového způsobu placení s NFCtron pořadatel Petr Jirásek. Náramek je možné za 20 korun zakoupit na místě a dobít platební kartou, hotově nebo pomocí aplikace Apple Pay a Google Pay. Každý z prodejců je vybaven terminálem, ke kterému čip přiložíte, a tím zaplatíte. Zbylý zůstatek si můžete vrátit na bankovní účet bez omezení a zdarma do 14 dnů od skončení akce. A to jednoduše přes elektronickou účtenku. Všechny důležité informace ohledně placení najdete na NFCtron Point.
Děti na festival patří
Na dětské návštěvníky je festival také připraven. V MonPeri Baby zóně pro kojence a batolata najdou maminky a jejich ratolesti zázemí pro kojení, krmení, přebalování a odpočinek. Zdarma zde budou k vyzkoušení plenky a ubrousky MonPeri. Větší děti zabaví Primáček, zábavné atrakce nebo kreativní koutek pro malé zvídavce.
Vstupné na dva dny za 150
Vstupenky v předprodeji lze zakoupit na webu festivalu. Cena vstupného v předprodeji na oba festivalové dny je 150 korun. ZTP a děti do 140 cm mají vstup na festival zdarma. Nově je letos možné ke vstupence za symbolickou cenu získat festivalovou skleničku na víno od Crystalexu. Za 179 korun je v ceně dvoudenní vstup včetně skleničky.